Februar 06, 2019

Za Banju “Dvorovi” 200.000 KM, za opstanak RK “Borac” 100.000 KM

Za Banju “Dvorovi” 200.000 KM, za opstanak RK “Borac” 100.000 KM

Vlada Republike Srpske obezbijediće 200.000 KM novčane pomoći za normalizaciju finansijskog stanja u Јavnoj ustanovi Banja “Dvorovi” u Bijeljini, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću nakon današnje sjednice.

Banja “Dvorovi”, koja je osnovana 1986. godine sa zadatkom polivalentnog korištenja geotermalne energije ima 57 zaposlenih radnika i svih godina postojanja, najveći prihod ostvaruje od zdravstvenih usluga iz domena fizikalne medicinske rehabilitacije, a, osim toga, bavi se i pružanjem turističko-ugostiteljskih usluga.

“Prethodnih godina, u interesu pacijenata, na teret ustanove pružabi je znatno više usluga u odnosu na ugovoreni iznos sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju.

Iz Vlade napominju da je u prethodnih desetak godina, pruženo besplatnih usluga medicinske rehabilitacije u iznosu od preko 1.200.000 KM, što se odrazilo na sveukupno stanje u ustanovi.

“Takođe, rukovodstvo u ustanovi se suočava sa velikim problemima i kašnjenjima u izmirenju obaveza, te su bilansi u ustanovi opterećeni značajnim iznosima zakonskih zateznih kamata i poslovanjem sa gubitkom”, dodaje se u saopštenju.

U Vladi podsjećaju da je u decembru 2010. godine Banja “Dvorovi” pretrpjela veliku štetu u poplavama, kao i u maju 2014. godine, ali u mnogo većoj razmjeri, kada su svi objekti banje pretrpjeli znatna oštećenja koja još nisu sanirana.

Vlada Republike Srpske danas je odobrila jednokratnu finansijsku pomoć od 100.000 KM Rukometnom klubu “Borac m:tel” Banjaluka.

Vlada Republike Srpske zadužila je danas Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede 69.523 KM za sanaciju štete u Osnovnoj školi “Radoje Domanović” Osječani kod Doboja.

Ova škola, koju pohađaju 272 učenika raspoređena u 20 odjeljenja, oštećena je u nevremenu 8. juna. U objektu centralne škole zaposleno je 58 radnika.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da obezbijede 93.600 KM /sa PDV-om/ za prvu fazu radova na izgradnji školskog objekta za Područno odjeljenje Gornji Teslić, koje je u sastavu Osnovne škole “Ivo Andrić” Đulići.

Ukupna sredstva potrebna za izgradnju novog objekta, prema dokumentaciji koju je dostavila škola, iznose 316.529 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U sastavu škole se trenutno nalaze tri područna odjeljenja, od kojih je najbrojnije Područno odjeljenje u Gornjem Tesliću.

Zahtjev škole, koji je upućen resornom ministarstvu, odnosi se na izgradnju novog objekta na mjestu gdje se nalaze dvije škole koje su u lošem stanju i koje je neophodno srušiti.

Osnovnu školu “Ivo Andrić” Đulići pohađa 466 učenika raspoređenih u 27 odjeljenja, a u objektu centralne škole zaposleno je 38 radnika.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o sprovedenim aktivnostima na projektu “Podsticanje obnovljivih izvora energije” – komponenta izdavanje dozvola i licenci u Republici Srpskoj, te informaciju o strateškim aktivnostima koje sprovodi opština Gradiška.

/rtrs/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.