Septembar 23, 2020

Za boravak majki uz bolesnu decu u UKC RS naplaćeno 62.000 KM u 2018 godini

Za boravak majki uz bolesnu decu u UKC RS naplaćeno 62.000 KM u 2018 godini

Univerzitetsko klinički centar (UKC) RS je na osnovu boravka majki uz decu tokom bolničkog lečenja u ovoj godini ostvario prihod od blizu 62.000 KM.

Naplaćivanje boravka roditelja ili staratelja uz bolesno dete bilo je povod nedavnog “spora” između UKC RS i Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS).

Podsećamo, UKC RS je dan boravka majke uz dete naplaćivao 45 KM, što je naišlo na reakcije javnosti, te je 11. novembra generalni direktor ove najveće zdravstvene ustanove u RS Vlado Đajić, doneo odluku da će bolnica snositi te troškove do kraja ove godine.

Nakon toga su oštro reagovali iz FZO RS, te poručili da će uputiti vanrednu kontrolu kako bi utvrdili zbog čega je do sada naplaćivana pratnja roditelja uz dete za vreme bolničkog lečenja, iako oni u potpunosti snose te troškove.

Iako je vanredna kontrola najavljena pre 20-etak dana, iz FZO RS nismo dobili nikakav odgovor da li su je obavili i šta je ona konkretno pokazala, i pored nekoliko insistiranja da se Mondu dostave traženi podaci.

Prema podacima iz UKC RS, u 2017. godini naplatili su ukupno 1.373 dana za smeštaj pratioca uz dete, a u 2016. godini za 1.579 dana.

– Javna zdravstvena ustanova UKC RS po osnovu stavke boravka majki, pratioca ili staratelja u 2017. godini ostvarila je prihod u iznosu 61.807 KM, a u 2016. godini 71.095 KM – potvrdili su u UKC RS.

Oni ističu da su boravak uz dete koje se nalazi na bolničkom lečenju, isključivo plaćale one kategorije koje nisu obuhvaćene Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

– Zdravstveno osiguranje obezbeđivalo se i tada za majku kada je dojenje jedini ili preporučeni način prehrane deteta, za roditelja deteta koje ima teškoće u razvoju, te kada za dete mlađe od 6 godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja – podvukli su u UKC RS.

Izvor: mondo/Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.