October 18, 2018

Za devet meseci iz BiH u Nemačku odselilo 13.300 osoba

Za devet meseci iz BiH u Nemačku odselilo 13.300 osoba

Za devet meseci 2017. iz BiH u Nemačku odselilo se oko 13.300 osoba, navode iz Nemačkog ministarstvu inostranih poslova.

Toliko je viza odobrila ambasada u Sarajevu, koja bi do kraja godine mogla da obori prošlogodišnji rekord. Brojka se utrostučila u poslednje dve godine i potvrđuje procene o masovnom iseljavanju. ali ipak konačnu brojku onih koji odlaze ni jedna od tri statističke institucije ne objavljuje. U Zavodu za statistiku Srpske kažu da im podaci nisu kompletni jer oni koji odu nisu dužni da odjave prebivalište. Zato nam jedan međunarodni ekspert rekao da ne objavljujemo podatke, kaže direktorka Zavoda Radmila Čičković, piše ATV.

– Njegova preporuka je bila da taj podatak u ovakvim uslovima na navodimo. Znate kakav je zakon o prebivalištu boravištu i tako dalje. Neko misli mi ne objavljujemo zato što neko krije to. Uopšte nije to u pitanju zna se u MUP i u IDEEA koliko je tih odjavljeno – rekla je Radmila Čičković.

Ipak ni MUP ni IDEEA na zahtev ATV nisu dostavili podatke o broju osoba koje su odjavile prebivalište zbog odlaska u inostranstvo. Kompletni nisu ni podaci Eurostata ali pokazuju da se broj odeseljenih u Sloveniju i Austriju rapidno povećava pa zajedno sa onima koji su otišli u Nemačku dostiže cifru od 30 hiljada godišnje. To je frapantno i problem se mora ozbiljno shvatiti kažu demografi, i dodaju da se stavnovnici koji odlaze itekako mogu prebrojati.

– Svakako da se može sračunati, ali to podrazumeva da se potpuno promeni pristup tom problemu. Da se osmisli tehnički instrumentarijum koji bi bio adekvatan, a s druge strane da prijavno odjavne službe potpuno drugačije prolaze problemu – rekao je demograf Aleksandar Čavić.

Masovne migracije izazvale su niz problema na tržištu rada jer broj aktivne radne snage  rapidno pada. Prošle godine imali smo situaciju gde se broj nezaposlenih smanjio za 10 hiljada, a broj zaposlenih ostao isti. Ove  godine imamo šest hiljada radnika više i 12 hiljada nezaposlenih manje u BiH.

– Mi govorimo o izrazito značajnim kontigentima stanovništva i oni su potrebni sa stanovišta planiranja, a s druge strane još je teža priča koja se tiče strukture stanovništva koje odlazi. Jako je značajno da je to uglavnom radno sposobno stanovništvo, mlado stanovništvo, a sa druge strane to je stanovništvo čiji je nivo obrazovanja iznad prosečnog nivoa – objašnjava Čavić.

Proces iseljavanja iz BiH trenutno usporava kolaps u Nemačkoj ambasadi u Sarajevu koja više ne objavljuje dužinu čekanja termina za vizu. Demografi upozoravaju da bi broj građana koji napuštaju BiH mogao dodatno da se poveća ako Nemačka izmeni režim izdavanja viza.

Izvor:ATV

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.