Za rekonstrukcija arheološke građe u Muzeju „Semberija“ 27.000 KM

Za rekonstrukcija arheološke građe u Muzeju „Semberija“ 27.000 KM

U Muzeju „Semberije“ u toku je rekonstrukcija arheološke postavke koja bi trebalo da bude završena ovih dana.

Ministarstvo civilnih poslova BiH doniralo je za ove namjene 27.000 KM. Arheološka izložba sadrži 500 eksponata među kojima ima i eksponata posebne istorijske vrijednosti.

U muzejskom depou nalazi se više hiljada numizmatičkih jedinica, grnčarije, oruđa, oružja, stećaka iz 14. i 15. vijeka sa natpisima, pa čak i nekoliko unikatnih predmeta kakvih nema u drugim muzejima bivše Jugoslavije.

Muzej Semberije ima tri stalne postavke, arheološku, etnološku i istorijsku. Godišnje organizuje desetak stalnih i gostujućih izložbi, izložbi umjetničkih dijela amaterskih i profesionalnih autora, manifestaciju “Noć muzeja” i projekcije etnoloških i arheoloških filmova. Ova ustanova raspolaže sa više od 10.000 eksponata koji predstavljaju izuzetno istorijsko blago sembersko – majevičkog kraja.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Snežana Antić

 

Direktor ove ustanove Momčilo Koprivica kaže da se finansiraju iz budžeta grada i da im je svaka donacija dragocjena

– Uslovi u kojima se radi nisu najadekvatniji. Zato radimo na rekonstrukciji naših postavki. Krenuli smo od arheološke, a apliciraćemo za projekte i pokušati da iskoristimo sve mogućnosti kako bismo došli do novca i krenuli sa rekonstrukcijom i renoviranjem naših ostalih postavki – kaže Korpivica.

Podsjeća da je bijeljinski muzej i prošle godine od Ministarstva civilnih poslova BiH dobio donaciju od 10.000 KM i da su to iskoristili za uređenje svjetla i vitrina.

Arheološka postavka, osmišljena 1980. godine, u protekle četiri decenije nije se bitnije mjenjala. Sadrži najstarije predmete iz starijeg neolita, starčevačke kulture, kasne vinče, koji su pronađeni na području Semberije.

Konzervator Snežana Antić kaže da postavka sadrži i eksponate iz neolita, bronzanog, gvozdenog doba.

– Ponosni smo na nalaz iz 2016. godine pronađen u Dvorovima. To je ženski grob iz starijeg gvozdenog doba, šestog vijeka prije nove ere. To je jedna pojasna garnitura sa perlama od ćilibara i stakla – kaže Antićeva.

Dodaje da Muzej „Semberije“ ima i mnogo eksponata iz rimskog doba i ističe i nalaze iz perioda seobe naroda, sela koje je trajalo od sedmog do devetog vijeka na lokaliteu Jazbine i koje je prvo slovensko selo istraživano na teritoriji BiH.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Možemo se pohvaliti eksponatima, koji danas predstavljaju najznačajniju riznicu srednjevjekovnih natpisa na kamenu. Ova vrijedna kolekcija otkrivena je slučajno krajem 2002. godine, prilikom obnove temelja Atik džamije udaljene od zgrade muzeja tek stotinjak metara. Radi se o 23 stećka, nadgrobnim natpisima pisanim staroslovenskim jezikom srpske redakcije. Natpisi su izuzetnog značaja jer govore o imenima značajnih ličnosti koje su ovdje živjele u 14. i 15. vijeku kao što su ktitor crkve Belosav Lučić i sveštenik pop Bogela Gučevac –  objašnjava Antićeva.

Projekti muzeja

Muzej Semberije ima razvijenu i istraživačku djelatnost na polju arheologije tako da je u proteklim godinama realizovano nekoliko projekata. Najznačajniji su istraživanje srebreničke tvrđave i najvećeg rimskog rudnika kamena u Dardaganima kod Zvornika. U oktobru će u sradnji sa Institituom za evropsku i orijentalnu ahreologiju iz Beča  raditi na iskopavanju nalazišta iz kasnog enolita, kasnog bakarnog i ranog bronzanog doba. Na ovom području nalazi se još nekoliko srednjovekovnih utvrđenja među kojima su Jablan grad kod Ugljevika i Perin grad kod Šekovića, a istraživanja ovih lokaliteta su planirana ukoliko se i za njih obezbjede potrebna sredstva.

/srpskainfo/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.