Septembar 24, 2020

ZARADA SAMO ZA TRGOVCE Ništa od jeftinih polovnih automobila iz Nemačke

ZARADA SAMO ZA TRGOVCE Ništa od jeftinih polovnih automobila iz Nemačke

Uzalud su se građani Republike Srpske ponadali da će zbog novih propisa u Švajcarskoj i Nemačkoj za dve, tri hiljada evra moći da kupe solidan auto

Lepo zvuči, ali od te računice nema ništa, tvrde stručnjaci i uvoznici automobila.

U zemljama iz kojih se tradicionalno u BiH uvozi najviše polovnjaka, prema procenama upućenih, iz saobraćaja će uskoro biti isključeno oko 300.000 dizel vozila, koja ne ispunjavaju “euro 6” standard, ali pitanje je šta će od toga i pod kojim uslovima završiti na auto-placevima u Srpskoj.

Uz to, ono što Nemci i Švajcarci, zbog novih propisa, odbace, za većinu naših kupaca je – preskupo.

– Mi smo malo tržište, sa tankom kupovnom moći. Ako nekog profita i bude, pokupiće ga trgovci – tvrdi Drago Talijan, iz Centra za motorna vozila EIB Internacional.

Stari dizel automobili u Švajcarskoj su potpuno “proterani” sa drumova, dok će im u Nemačkoj, za početak, biti zabranjen ulazak u velike gradove. Slične mere u narednih nekoliko godina najavljuju i druge najrazvijenije evropske zemlje.

Labavi eko standardi

Očekivano je da ta vozila završe na tržištima Azije i Afrike, Balkana i istočnih čalnica EU, od Slovenije do Poljske, gde su eko standardi znatno labaviji. Celu tu igru velikih brojki, u kojoj glavne uloge igraju moćne države i giganti auto industrije, trgovci automobilima iz BiH, priznaju, mogu samo posmatrati sa margine.

– Mnogi Nemci će bar još koju godinu zadržati svoje stare, ali štedljive automobile, da bih ih, uz takozvanu zelenu kartu, vozili autoputevima. Uz to, proizvođači automobila u Nemačkoj za otkup starih dizel vozila po principu “staro za novo” nude od 3.000 do čak 10.000 evra. Za većinu njih kupci u BiH ne bi bili spremni da plate toliko, pogotovo kad se uzmu u ubzir i troškovi prevoza i porez – kaže Željko Vasilić, diler iz jedne auto kuće, koja se godinama bavi uvozom polovnih automobila iz Nemačke.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u BiH se godišnje uveze oko 50. 000 do 60.000 polovnih i od 6.000 do 10.000 novih automobila. Rekordna je bila 2014. sa uvezenih 61.433 polovnjaka.

Skupo i jeftino

Oko 70 odsto polovnih vozila u RS uvezu veće auto kuće, koje trguju isključivo vozilima do pet godina starosti, koje kupuju od evropskih lizing kuća i u Srskoj prodaju po ceni od 15.000 do 30.000 KM. Propisi koji isključuju stare dizelaše ne odnose se na takva vozila.

– Kupcima koji traže jeftin automobil nemačko dizel vozilo, staro sedam do deset godina, koje košta oko 10.000 KM, a uz njega niko ne može dati garanciju, u pravilu je preskupo. Ustvari, takva vozila na našem tržištu imaju najmanje kupaca – kaže Željko Vasilić.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.