August 19, 2019

Zašto psi jure automobile?

Zašto psi jure automobile?

Napušteni psi, ali i oni koji imaju dom, često jure automobile u pokretu. Kako je ovo ponašanje vrlo opasno za bezbednost u saobraćaju, živote ljudi i životinja, važno je raditi na prevenciji. Pročitajte zašto psi to rade…

Psi jure automobile iz istog razloga iz kojeg jure i ljude koje trče, voze bicikl, mačke, male životinje i druge pse – ili da bi se igrali ili da bi lovili. U većoj ili manjoj meri, jurenje uključuje prirodni nagon za lovom.

Najopasnija situacija je kada pas juri za kolima, jer će pre ili kasnije doći do povrede ili smrti psa. Može doći i do saobraćajne nesreće ukoliko vozač pokuša da izbegne psa. Opasni scenariji su brojni pa je najbolje raditi na prevenciji ovakvog ponašanja.

Važno je imati na umu da je nagon za gonjenjem plena dobra stvar, ali da je važno naučiti psa koji “plen” je poželjan, a koji treba da ignoriše, odnosno šta ne treba da percipira kao plen. Tako je na primer loptica dobar plen, dok su automobil i bicikl – loš plen.

Prvo, nikada nemojte fizički kažnjavati psa za ovo ponašanjje, jer može doći do eskalacije agresivnosti. Kada primetite da mlado štene pokaže interesovanje za automobile, pokušajte da ga dozovete i odvučete mu pažnju poslasticama.

Međutim, ako pas već ima naviku da juri automobile, važno je da ga naučite da dođe na poziv. Ako šetate psa bez povoca, činite to samo na mestima gde nema puteva i saobraćaja. Takođe, ukoliko imate dvorište, postavite kvalitetnu ogradu.

Izvor: Njuska.com

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.