October 17, 2018

Zbog novih nameta u Grčkoj letovanje od 10 dana će koštati od 5 do 40 evra više

Zbog novih nameta u Grčkoj letovanje od 10 dana će koštati od 5 do 40 evra više

Ukoliko i sledećeg leta planirate da odete na odmor u Grčku, pripremite se, jer će vas letovanje u toj zemlji sasvim sigurno koštati više nego prethodnih godina. Naime, od 1. januara 2018. uvode se boravišne takse koje za desetodnevno letovanje mogu da iznose i do 40 evra.

Grčke vlasti odlučile su da od sledeće godine uvedu novi namet u vidu boravišne takse, čija visina će zavisiti od vrste smeštaja, a računaće se kao fiksni iznos po danu i po sobi.

Kako je objavio portal “grckainfo.com”

, najeftinije će biti u privatnim sobama, studijima i apartmanima, gde će koštati 0,5 evra po danu, što znači da će desetodnevno letovanje u toj vrsti smeštaja poskupeti za pet evra.

Toliko će koštati i boravišna taksa u hotelima sa jednom i dve zvezdice, dok će smeštaj u hotelima sa tri zvezdice zbog boravišne takse poskupeti za 1,5 evra po danu, odnosno 15 u slučaju odmora do 10 dana.

U hotelima sa četiri zvezdice biće još skupljem i u njima će novi namet iznositi tri evra po danu, dok će najskuplje, očekivano, biti u hotelskom smeštaju sa pet zvezdica. U njima će boravišna taksa koštati četiri evra po danu, odnosno 40 za desetodnevno letovanje.

Takse će biti uključene u ukupnu cenu boravka i gostima se neće naplaćivati posebno.

Prema pisanju portala Insider.gr, hotelska industrija Grčke smatra ovaj namet apsurdnim, jer je turizam jedan od retkih sektora grčke ekonomije koji je izdržao krizu. Grčka već ima najveće poreske stope za turističke usluge u poređenju sa ostalim konkurentskim mediteranskim zemljama.

Najniži porezi u Turskoj

Turska primenjuje najniži stepen poreza od osam odsto, Kipar ima porez od devet odsto za sve hotelske usluge, a Italija i Španija primjenjuju porez od 10 odsto.

Prema nedavnom istraživanju Instituta za turistička preduzeća SETE, na 100 evra koje jedan hotel od 4 zvezdice u Grčkoj dobije od gosta, 33.4 evra odlazi na poreze i doprinose za socijalno osiguranje. Na Kipru je ta cifra mnogo manja i iznosi 16.1 evra.

Zbog svega ovoga hoteli su prisiljeni da posluju sa znatno nižim maržama kako bi poboljšali svoju konkurentnost.

Izvor: Blic/Grčka info

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.