April 03, 2020

Zbog trgovine ljudima i prostitucije: Masovna hapšenja širom regiona

Zbog trgovine ljudima i prostitucije: Masovna hapšenja širom regiona

Organizator međunarodne kriminalne grupe, navodno je iz BiH, a sa jos sedam osumnjičenih priveden je u akciji Sipe. Još troje osumnjičenih uhapšeno je u Srbiji, a svi zajedno terete se da su vrbovali mlađe ženske osobe radi prostitucije.

Navodno su prilazili uglavnom siromašnim djevojkama i nudili im posao u Njemačkoj, a potom bi im priredili pravi pakao. Ubacivali su ih u lanac prostitucije, gdje su neposlušnost plaćale psihičkom, ali i fizičkom torturom.

“Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili kaznena djela u kontinuitetu najmanje dvije godine. Do sada je identifikovan i veći broj žrtava, državljanki BiH, Srbije i Ukrajine, među kojima je bilo žrtava mlađih od 1994. godišta. Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su vršenjem ovih kaznenih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada evra”, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Tokom pretresa nekoliko lokacija pronađeni su telefoni, SIM kartice, ali i određena količina oružja i municije. Iz MUP-a Srbije potvrdili su šokantne detalje: organizator grupe je nesrećnim djevojkama otvarao profile na društvenim mrežama, ostavljao njihov opis, tjelesnu građu, godište, fotografije i ostale podatke. Nakon što se klijenti jave, žrtve su bile primorane na prostituciju.

“Postoji sumnja da su, nakon kontaktiranja neke od djevojaka i žena od strane klijenata navedenog sajta, članovi kriminalne grupe o mjestu, vremenu, vrsti i cijeni seksualne usluge obavještavali žrtve putem ‘Vibera’ ili SMS-a i od njih dobijali povratne informacije o pruženoj seksualnoj usluzi i zarađenom novcu. Profili djevojaka na navedenom sajtu su, kako se sumnja, redovno ažurirani eksplicitnim fotografijama i ponudama”, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Sumnja se da su organizatori lanca prostitucije zaradili oko 150 hiljada evra. Većina članova grupe koja je djelovala iz BiH, uhapšena je u Sarajevu, a odmah nakon toga uz jake mjere obezbjeđenja sprovedena u sjedište Agencije za istrage i zaštitu.

Nakon saslušanja u Sipi, svi privedeni će biti proslijeđeni Tužilaštvu koje će odlučiti o daljim mjerama, tacnije hoće li im biti određen pritvor ili mjere zabrane.

Nekoliko osumnjičenih članova grupe uhapšeno je i u Njemačkoj. Više detalja očekuje se nakon saslušanja privedenih.

 

Izvor: ATV

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.