October 21, 2018

ŽELI DA STIGNE NA HARVARD Pametna Milica iz Srebrenice vrednim radom finansira svoje školovanje širom sveta

ŽELI DA STIGNE NA HARVARD Pametna Milica iz Srebrenice vrednim radom finansira svoje školovanje širom sveta

Maturirala je u Kanadi, studije započete na američkom univerzitetu u Šangaju,  a nastaviće u Berlinu i Buenos Airesu, s ciljem da diplomira na Harvardu.

pak, Milici Gligić roditelji nikad nisu platili ni marke školarine. Ova vredna devojka iz Srebrenice od 16. godine se sama bori za svoje obrazovanje.

– Moji roditelji me podržavaju i pomažu mi koliko mogu, ali školarina na stranim koledžima i univerzitetima, koja košta na desetine hiljada dolara godišnje, za njih je nedostižan luksuz  – kaže Milica.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Odrasla je u čestitoj radničkoj porodici, uz majku medicinsku sestru, oca vozača, te brata i sestru.

Pre četiri godine izborila se za svoju prvu stipendiju. U žestokoj konkurenciji nekoliko stotina odlikaša iz cele BiH, nakon nekoliko krugova testiranja u Naconalnom komitetu UWC u Mostaru, dobila je mesto na Koledžu ujedinjenog sveta Pirsen u Kanadi.

– Želja mi je bila da nakon drugog razreda srednje škole u Srebrenici školovanje nastavim na Koledžu Red Kros Nordik u Norveškoj, ali te godine BiH nije dobila nijednu stipendiju za tu školu, pa sam se opredelila za Kanadu, koja ima najsličniji program – objašnjava Milica.

Na ovom, jednom od najboljih IB koledža u svetu, bila je jedna od najboljih u generaciji, pa je dobila punu stipendiju za Univrzitet Njujuork, koji osim u američkoj metropoli, ima studijske programe i u Abu Dabiju i Šangaju.  U kineskoj metropoli, uz osnove lokalnog jezika, naučila je i da kuha tradicionalna kineska jela i stekla prijatelje iz svih krajeva sveta.

Zahvaljujući odličnim ocenama na prvoj godini studija i saradnji Univerziteta Njujork, sa univerzitetima u Berlinu i Buenos Airesu, Milica će školovanje nastaviti u Nemačkoj, a potom u Argentini. Puna snova, ali i svesna izazova, Milica ima ambiciozan cilj: da nakon školovanja u Evropi, Aziji i Južnoj Americi, akademski put završi u SAD.

-Želim da se fokusiram na pravo, a krajnji cilj mi je Univerzitet u Harvardu – kaže Milica.

U budućnosti sebe vidi u advokaturi, ili diplomatiji.

Iako ima punu stipendiju, za mnoge troškove, od džeparca do avionskih karata, mora sama da obezbedi novac. Tako je, uz zahtevne studije, u Šangaju predavala engleski deci kineskih biznismena, a u Srebrenici je, ovog leta, tokom raspusta, radila kao konobarica.

– Ne radim to samo zbog novaca, nego i da mi ne bi bilo dosadno. Naprosto, nisam navikla da budem besposlena – kaže Milica.

Koferi za Berlin su već spakovani, kao i planovi za „dobru organizaciju vremena“.

Pošto joj nemački nije „baš sjajan“, uz studije će se posvetiti usavršavanju ovog jezika, a već je rezervisala i posao u kuhinji jednog berlinskog restorana.

Predrasude

Još na koledžu u Kanadi Milica je studentima iz celog sveta bila interesantna zbog svog porekla.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Svi su čuli za Srebrenicu, ali mladi i obrazovani ljudi o događanjima u BiH vrlo malo znaju. Često su me pitali, kako je moguće živeti u Srebrenici. Kada sam dovela grupu prijatelja iz Kanade i SAD kod sebe kući, nisu mogi da dođu sebi od čuda. Ovde smo izlazili do kasnih sati i bez straha šetali ulicama, što u mnogim američkim i kanadskim gradovima nije moguće – kaže Milica.

Izvor: Blic

About The Author

Related posts

1 Comment

 1. Dragan Petrovic

  Yes I think that you are marvelous girl, and that we can communicate by email whenever you want.I am 57 years old economist specialised for international trade.I worked for exporters in Serbia and Australia, where I gained a citizenship, friend and new attitude how to create prosperous and fullfilling life.
  Many greetings for you and wish you enthusiasm and success.
  Kind regards, Dragan Petrovic
  Belgrade, Serbia

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.