Septembar 21, 2020

Žene žive duže, ima ih više a muškarac u Srbiji tek 10 minuta za šporetom!

Žene žive duže, ima ih više a muškarac u Srbiji tek 10 minuta za šporetom!

U svim zemljama EU žene žive duže od muškaraca, a njihov broj premašuje broj muškaraca, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata. Kako se navodi u studiji evropskog statističkog biroa, na 100 muškaraca dolazi 105 žena, a najveća disproporcija je u Letoniji, gdje živi čak 18 odsto žena više nego muškaraca, i u Estoniji, gdje na 100 muškaraca dolazi 113 žena.

Iako Srbija nije dio EU, podaci Zavoda za statistiku Srbije takođe svjedoče da žene u Srbiji žive pet godina duže od muškaraca, a očekivano trajanje života za pripadnice ljepšeg pola je 78 godina, prenosi beogradska “Politika”.

U Srbiji živi 181.228 žena više nego muškaraca, a polna neravnoteža naročito je izražena u gradovima, u kojima broj žena umnogome premašuje broj muškaraca, dok samo u seoskim sredinama živi više muškaraca.

Očekivani životni vijek žena u EU je 83,3 godine, dok je prosječni vijek muškarca 77,9 godina, iako postoje velike kontinentalne razlike. Primjera radi, žene u Letoniji i Litvaniji žive čak cijelu deceniju duže od muškaraca, dok dame u Danskoj, Irskoj, Švedskoj i Holandiji žive četiri godine duže od muškaraca.

Osim toga što žene duže žive, one ranije napuštaju roditeljski dom, kasnije se zapošljavaju i preuzimaju brigu o djeci i domaćinstvu. Poslove u domaćinstvu najviše dijele parovi u Švedskoj i Sloveniji.

Kada je riječ o kuvanju, evropski statističari su izračunali da se čak 80 odsto žena i svega trećina muškaraca svakodnevno bavi spremanjem hrane. U kuhinju najmanje zalaze Grci i Italijani, tek svaki deseti, u poređenju sa 50 odsto Šveđana. List navodi da prosječna srpska domaćica za šporetom dnevno provede sat i po, dok se muškarac u kuhinji zadrži 10 minuta.

Što se tiče zdravlja Evropljana, nezdrave navike su češće kod muškaraca, odnosno četvrtina muškaraca i svega 16 odsto žena svakodnevno drži zapaljenu cigaretu, a najveći broj pušača živi na Kipru i u Austriji. Zloćudni tumori, infarkti srca i moždani udar najčešći su uzroci smrti u EU i Srbiji, a od njih češće umiru muškarci.

Podaci o profesionalnom životu pokazuju da žene u prosjeku dobijaju prvi posao u 23. godini, odnosno godinu dana kasnije od muškaraca, a odlaze u penziju sa 58,8 godina, odnosno godinu dana ranije od muškaraca.

Navodi se i da su u EU svega 33 odsto menadžera žene, odnosno najviše ih je u Letoniji /47 odsto/, a najmanje u Luksemburgu /18 odsto/. Od ukupnog broja preduzetnika u Srbiji 30 odsto su žene.

/srpskainfo/

FOTO:VINOIFINO

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.