ŽITOPROMET I DALJE U ŠTRAJKU,PARA NEMA Poljoprivrednici bez pšenice, radnici bez plata

ŽITOPROMET I DALJE U ŠTRAJKU,PARA NEMA Poljoprivrednici  bez pšenice, radnici bez plata

Neshvatljivo je da neko priča o poslovnim gubicima kada 100 kilograma mekinja prodaje po cijeni od 40 do 50 KM, dok 100 kilograma pšenice želi kupiti za 25 KM, kaže Radić

Predstavnici radnika “Žitoprometa” u Bijeljini, koji već dvadesetak dana štrajkuju zbog neisplaćenih plata, i poljoprivrednici čija se pšenica nalazi u silosima ovog preduzeća, bezuspješno pregovaraju s upravom ovog preduzeća, pokušavajući ostvariti svoje zahtjeve. Iz poslovodstva im poručuju da novca nema i da se ne zna kada će ga biti.

 Poslovna politika

Višesatni pregovori štrajkača i ratara sa Slobodanom Pavlovićem nisu urodili plodom. Novca za njih nema, poručio im je prvi čovjek “Žitoprometa”.

Veliki poljoprivredni proizvođač Boško Radić, koji je s grupom svojih poslovnih partnera lagerovao oko 600 tona pšenice u silosu “Žitoprometa”, kaže da su i radnici koji štrajkuju, ali i semberski poljoprivrednici, postali taoci neshvatljivo loše poslovne politike ovog preduzeća i njenog većinskog vlasnika.

– Oni od Garantnog fonda RS traže kredit od tri miliona KM, a s obzirom na to da su povezano pravno lice i da je njihova zaduženost već dostigla određeni limit, oni taj kredit ne mogu dobiti. Imamo informacije da je jedan broj radnika “Žitoprometa” tri dana uoči štrajka izvukao svoju pšenicu iz silosa. Sada smo mi taoci takvog stanja. Ako dođe do otvaranja stečaja, naša pšenica ući će u stečajnu masu. Zašto oni nisu dobili kredit, nas ne interesuje. Mi smo pšenicu predali i želimo svoj novac. Ako nisu u mogućnosti da nam isplate to, tražimo da nam omoguće da iz silosa izvezemo pšenicu i da je predamo drugom kupcu – rekao je Radić.

On dodaje da mu nije jasno zašto traže kredit od tri miliona KM, neka traže 300.000 KM i neka odblokiraju rad, te ističe kako je neshvatljivo da im neko priča o poslovnim gubicima kada 100 kilograma mekinja prodaje po cijeni od 40 do 50 KM, dok 100 kilograma pšenice od njih želi kupiti za 25 KM.

Drugi kupac

– Za ovih 600 tona lagerovane pšenice mi imamo drugog kupca, ali ne možemo da izvučemo iz silosa svoju pšenicu. Plašimo se da nije na pomolu još jedna velika pljačka – kaže Radić.

Ratari koji su predali pšenicu sada se nalaze između dvije vatre, poslovodstva “Žitoprometa”, odnosno većinskog vlasnika Slobodana Pavlovića, i radnika koji iščekuju neisplaćene plate. Od vršioca dužnosti direktora “Žitoprometa” Tomislava Nestorovića nismo mogli dobiti izjavu o trenutnom stanju u ovom preduzeću, jer se nije javljao ni na jedan od dva mobilna telefona.

/avaz/

About The Author

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

error: Kopiranje sadržaja je zabranjeno.